Hello Elixir

Dănuț Chindriș · April 10, 2020

Elixir este un limbaj de programare cu ajutorul căruia putem crea tot felul de programe. Putem scrie de la jocuri sau aplicații de birou, până la aplicații web - pe care, de multe ori, le numim site-uri - și sisteme de mesagerie, cum ar fi Whatsapp. De fapt, aplicația Whatsapp e construită pe aceeași fundație pe care rulează toate aplicațiile construite cu Elixir.

Despre limbajele de programare

Dar ce este un limbaj de programare?

Atunci când doi oameni din țări diferite se întâlnesc, ei trebuie să găsească o limbă pe care o știu amândoi, pentru a putea comunica. Să spunem că un român se întâlnește cu un olandez și vor să povestească. Cel mai probabil amândoi știu engleză, așa că vor discuta în engleză.

Atunci când noi vrem să “conversăm” cu un calculator, trebuie să găsim o limbă comună, pe care s-o înțelegem amândoi. Un limbaj de programare e o astfel de limbă comună.

Așa cum în lume există multe limbi folosite de culturi diverse, și în lumea digitală există mai multe limbaje de programare pe care le putem folosi pentru a comunica cu prietenul nostru, calculatorul.

Calculatorul, cunoscut și sub numele de sistem de calcul, este ca un prieten pe care-l rugăm să ne ajute să rezolvăm o problemă. El este gata să ne ajute și va face exact ce-i spunem noi să facă. Este responsabilitatea noastră să-i comunicăm pe înțelesul lui ce anume vrem să obținem, care e rezultatul la care vrem să ajungem.

De aceea, e important să învățăm nu doar limba pe care o înțelege (limbajul de programare), ci și modul în care trebuie să-i descriem problema și ceea ce vrem să obținem (tehnici de programare). Dar lucrurile acestea le vom învăța, pas cu pas, la timpul potrivit.

La fel ca o limbă naturală, un limbaj are o gramatică. Această gramatică se numește în programare, sintaxa limbajului. În primă fază, ne vom concentra să învățăm elemente din sintaxa limbajului Elixir, pentru a putea descrie cât mai multe lucruri.

Orice program pe calculator e format din una sau mai multe instrucțiuni, scrise în limbajul de programare pe care l-am ales. E ca și când îi dăm calculatorului o rețetă pe care noi am scris-o, iar el trebuie să pregătească prăjitura descrisă în rețetă.

La fel ca o rețetă culinară, un program se scrie și se citește, rând cu rând, de la stânga la dreapta și de sus în jos. Programatorii se referă la textul rețetei - pardon, programului! - cu termenul de cod, pe care o să-l întâlnim foarte des. În orice discuție cu un programator, acesta va folosi cel puțin o dată cuvântul “cod”.

De asemenea, un rând de cod se mai numește “linie de cod” sau simplu, “linie”. Deci dacă îți spune cineva să citești codul de la linia 7, nu te speria, vrea să spună să citești textul de la rândul cu numărul 7.

Primul nostru program

Hai să scriem primul nostru program!

Tradiția spune că primul program pe care trebuie să-l scrii într-un limbaj nou de programare este “Hello World!”. Ne începem și noi drumul spre a deveni programatori, scriind propria noastră versiune, pe care o numim “Hello Elixir!”.

Prin acest program vrem să instruim calculatorul să afișeze pe ecran textul “Hello Elixir!”. De acord, nu e cel mai interesant lucru de făcut, nici cel mai entuziasmant program pe care l-am văzut vreodată, însă așa începe totul, cu lucruri simple.

Înainte de a ne apuca să instalăm pe calculatorul nostru aplicațiile ce țin de programarea cu Elixir, hai să folosim un instrument pe care l-am găsit online și care ne ajută să scriem rapid niște cod în Elixir.

Accesează website-ul următor: http://try-elixir.herokuapp.com.

Vedem că se deschide o pagină ce are în mijloc un chenar de culoare crem.

Pagină interactivă Elixir

În acest dreptunghi putem scrie comenzi Elixir. Pentru a face acest lucru, dăm click în interiorul chenarului. În dreapta textului care spune iex(1)> vedem că apare un mic dreptunghi colorat în gri. Acesta este cursorul, care ne indică unde urmează să scriem următoarea comandă.

Acum putem scrie programul nostru, “Hello Elixir!”. Primul nostru program va conține un singur rând:

"Hello Elixir!"

O dată ce am scris comanda de mai sus, apăsăm tasta Enter. De fiecare dată când vrem să rulăm o comandă, apăsăm Enter. Vom vedea mai târziu că o comandă se poate întinde pe mai multe rânduri. Dar deocamdată să ne concentrăm pe comenzi scurte și simple.

După ce am apăsat Enter, programul nostru a fost rulat, iar calculatorul a executat comanda pe care am scris-o. Rezultatul a fost afișat cu un rând mai jos, lucru pe care-l putem vedea în captura de ecran:

Hello Elixir!

Felicitări! Tocmai ai scris primul tău program pe calculator!

Poate faptul că ai afișat un text pe ecran nu pare a fi mare lucru. Totuși, la fel ca în cazul unei piese de teatru, în culise se petrec o grămadă de activități.

Să învățăm niște sintaxă

Hai să vedem ce s-a întâmplat de fapt.

În primul rând, trebuie să remarcăm că atunci când vrem să lucrăm cu text în Elixir, trebuie să îl punem între ghilimele drepte. În programare, un astfel de text cuprins între ghilimele se numește un string. Un string nu este nimic altceva decât o înșiruire de caractere, puse laolaltă în ordinea pe care o vrem noi. Ori de câte ori vrem să lucrăm cu text, practic lucrăm cu string-uri.

Acum că știm ce reprezintă “Hello Elixir!” între ghilimele, următorul lucru pe care trebuie să îl știm e faptul că acest string reprezintă o expresie. O expresie este o instrucțiune care este evaluată la o valoare. Adică ne uităm la acea instrucțiune și putem să înțelegem ce valoare are ca rezultat. O valoare poate fi, de exemplu, un string sau un număr.

Când am spus instrucțiune, m-am referit la faptul că poate fi o instrucțiune simplă, cum este cea pe care tocmai am scris-o, sau complexă, formată din mai multe instrucțiuni simple puse laolaltă. În orice caz, simplă sau complicată, expresia este redusă, în final, la o valoare.

Un lucru pe care trebuie să-l reținem este faptul că în Elixir fiecare instrucțiune este o expresie. Fiecare instrucțiune, atunci când este evaluată, dă ca rezultat o valoare. Acest lucru este foarte important și vom vedea că ne ajută foarte mult.

În cazul expresiei noastre “Hello Elixir!”, care este un string, valoarea ei este chiar string-ul în sine. Asta pentru că, putem spune, e o valoare fundamentală, pe care nu o putem evalua mai mult decât atât, ca să o reducem mai mult.

Vom vedea în lecția următoare un alt exemplu de expresie, ceva mai complicat, și vom începe să învățăm cum să evaluăm expresiile, pentru a le calcula valoarea.

Deci, atunci când am scris expresia “Hello Elixir!” și am apăsat Enter, Elixir a evaluat - sau, am putea spune, calculat - valoarea ei și a afișat-o pe ecran, cu un rând mai jos.

Concluzie

Primul nostru program a fost scurt, alcătuit dintr-o singură expresie simplă. Dar uite câte lucruri interesante se pot spune despre el! Putem privi o expresie de genul acesta ca pe o cărămidă într-o construcție. Dacă ne uităm la o singură cărămidă, ea nu e deloc interesantă, nici nu ne este prea folositoare. Dar dacă punem laolaltă mai multe cărămizi și le aranjăm într-un mod inventiv, putem construi clădiri impresionante, interesante, frumoase și cu o mare utilitate.

Să nu uităm că fiecare program e alcătuit din cărămizi mici și neinteresante, precum expresia “Hello Elixir!”, dar dacă le legăm între ele, obținem programe extraordinare!

În postarea următoare vom scrie un nou program și vom învăța să evaluăm expresii un pic mai complexe.

Twitter, Facebook